Horizonder

Wat is je uitzicht daarboven, zo zonder kinderen?

Waarom zeg je niks?

op 11 september 2012

In een boek van Caitlin Moran, How to be a woman, las ik – in een passage over abortus weliswaar – deze passage:

Across the world, women are doing what they have always done, throughout history: dealing with a potentially life-altering or life-threatening crisis, and then not talking about it afterwards. In case anyone near to them – those people that are not bleeding, and have not just have an abortion – get upset. (p. 276)

Ook al ben ik ongewenst kinderloos, ik ben nog steeds voor abortus. Maar daar gaat het niet over. Mij raakte de zin “In case anyone get upset”. Volgens mij is deze passage evenzeer van toepassing op miskramen en ongewenste kinderloosheid. Je houdt je mond, voor het geval iemand anders er overstuur van raakt.

Terwijl jij degene bent die overstuur is en steun nodig heeft.

Vrouwen (ik ook) houden hun mond over wat ze is overkomen, om te voorkomen dat iemand anders van streek raakt. Achter dat gedrag zit een zeker gevoel van schaamte. Schaamte dat je je niet groot kunt houden. Schaamte voor je verdriet.

Schaamte komt vaak voort uit een gevoel niet goed genoeg te zijn, uit angst voor afwijzing. Het is toch te erg voor woorden dat dit gevoel zo diep in het vrouwzijn zit geworteld. Krijg je een miskraam, dan zwijg je, zeker als je nog niemand had verteld dat je zwanger was. Kies je voor abortus, dan hou je je mond uit angst voor de reacties van anderen. Blijf je ongewenst kinderloos, dan praat je er liever niet over op feestjes, je werk, of tijdens familiebijeenkomsten. Want je wil dat het ‘gezellig’ blijft. Dat het leuk blijft.

Als je niet gezellig of leuk bent, voldoe je niet aan de norm. Voel je je niet goed genoeg.

Het kost moed om daar tegenin te gaan en te gaan praten met de mensen om je heen. Praten is hoognodig. Want als er één ding is waar schaamte niet tegen kan, dan is het wel openbaarheid, blootstelling aan het licht. Dan smelt-ie weg. En je zult zien: Dan ontstaat er pas echte verbinding met de mensen om je heen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: